Zo jaagt disruptie verandering aan 

Echte kansen liggen niet in het marginaal beter doen wat je al doet, betoogt Petra Tito. En dat geldt ook voor HR. Een disruptie kan daarbij helpen. Dus laat een mooie crisis niet onbenut voorbij gaan. Gebruik die om een veerkrachtige organisatie te creëren die zichzelf voortdurend vernieuwt en die medewerkers in staat stelt om het beste uit zichzelf te halen.

Duurzame inzetbaarheid wordt soms nog als synoniem gezien van ouderenbeleid, begeleiding van medewerkers in het laatste deel van hun carrière. Ik moet bekennen dat we in mijn organisatie ook nog zo’n regeling hebben. Met tal van interventies die niet gebruikt worden omdat ze niet meer aansluiten bij hoe wij en onze medewerkers aankijken tegen ontwikkeling en carrièrepaden. Niet alleen is elke loopbaan uniek, met een eigen context, ook ieders kracht en perspectief voor de toekomst is anders. Dit proberen te vatten in ‘doelgroepenbeleid’ is een te eendimensionale kijk op ontwikkelingsprocessen in onze organisaties. 

Het is wellicht beter om duurzame inzetbaarheid te verbinden aan het concept van veerkrachtige organisaties. Onze organisaties zijn voortdurend onderhevig aan periodes van disruptie die elkaar steeds sneller opvolgen. En in deze periodes van ’ontwrichting’ realiseren we de grootste veranderingen. Denk aan Covid-19 en de impact op de ‘future of work’. De (technologische) versnelling die we gerealiseerd hebben op het gebied van onder andere hybride werken is ongekend. Maar het kan ook verkeerd uitpakken. Organisaties die ervoor kiezen deze disrupties te negeren – meestal bewust, want in eerste instantie zijn het vaak innovaties die niet direct de ‘mainstream’ klanten aanspreken – realiseren zich vaak te laat dat ze de vernieuwing eerder hadden moeten omarmen. 

Lees ook: Bespreek duurzame inzetbaarheid in FIT-gesprekken

Ik geloof dat de echte kans in onze organisaties niet ligt in het continueren van wat we nu doen, alleen (marginaal) beter, maar in het anders aanpakken van zaken. Hoe creëren we die flexibele werkplek waar we menselijke creativiteit en innovatie optimaal combineren met technologische ondersteuning? Waar we effectief virtueel en in persoon samenwerken. Waarin we werk echt anders vormgeven, waardoor we meer waarde creëren voor onze klanten, medewerkers en hopelijk onze maatschappij. Kortom: hoe creëer je die veerkrachtige organisatie die zichzelf voortdurend vernieuwt en die medewerkers in staat stelt op elk moment in hun loopbaan het beste uit zichzelf te halen?  

Het begint in ieder geval met ontwikkelings- en inzetbeleid dat net zo dynamisch en veelzijdig is als de businessuitdagingen die we tegemoet treden. Geen statisch curriculum, maar een leercultuur gericht op samenwerken, ontwikkelen en groei, waar leren geen ‘to-do’ is maar een goede gewoonte. En een verschuiving van het kijken naar carrière als een lineair pad, naar een proces van interne en externe mobiliteit, met belonings- en beoordelingselementen die continue ontwikkeling stimuleren.  

Het is de gezamenlijke verantwoordelijkheid van HR en de business om toekomstige benodigde vaardigheden inzichtelijk te maken voor iedereen in de organisatie en zo de individuele verantwoordelijkheid voor leren aan te moedigen. Ondersteund door een leeraanbod, dat aantrekkelijk en makkelijk toegankelijk is en bij voorkeur ingebed in het dagelijks werk. Waarbij medewerkers zelf bepalen wat, wanneer en hoe zij leren. Zo staat het individuele leerproces binnen de relevante organisatiecontext centraal en niet zozeer een specifieke doelgroep.  

Covid-19 heeft laten zien dat snelle adaptatie mogelijk is. Enorme groepen medewerkers hebben zich een grote verandering in de manier van werken eigen gemaakt en HR nam een voortrekkersrol in deze transformatie. Een uniek moment is benut om een proces te versnellen dat zonder deze disruptie waarschijnlijk nog jaren had doorgekabbeld. Het is tijd om diezelfde voortrekkersrol te benutten om onze organisaties opnieuw vorm te geven, met een reset van de ‘future of work’-agenda en de daarvoor benodigde vaardigheden en continue investering in onze medewerkers als de drijvers van veerkracht en toekomstig succes. 

Bron: https://www.pwnet.nl/40458/zo-jaagt-disruptie-verandering-aan

Scroll naar boven