Zo herken je ‘ghosting’ op het werk, en dit kan je er tegen doen

De werkplek anno 2023 lijkt een stuk antisocialer te zijn geworden. Zo herken je ‘ghosting’, en wat je er tegen kunt doen.

‘Ghosting’ is oorspronkelijk een term die ontstond met de opkomst van dating-apps als Tinder. Het betekende in die context dat je iemand waarmee je een (wel of niet geslaagd) afspraakje of chatgesprek had gehad, nadien compleet negeerde.

Op de werkvloer heeft ‘ghosting’ een aanverwante betekenis. Dan duidt het bijvoorbeeld op het gedrag van mensen die zonder bericht niet op komen dagen voor sollicitatiegesprekken of zelfs hun eerste werkdag, of werknemers die van de een op de andere dag niet meer op kantoor verschijnen en zonder dat bekend te maken, ontslag nemen.

Hoe herken je ghosting?

Reageert jouw collega-ondersteuner, projectteam of leidinggevende niet op je emails of Teams-berichten, dan is die persoon vast druk. Ga niet meteen uit van het ergste.

Hoor je voor langere tijd, en na meerdere berichten te hebben verstuurd, nog steeds niks? Dan kan er sprake zijn van ghosting.

Wat kan je tegen ‘ghosting’ doen?

Word je ‘ge-ghost’ door een bedrijf waar je bijvoorbeeld gesolliciteerd hebt? Probeer ze dan pakweg een week na het laatste contact nog eens te bellen of mailen.

Hoor je nog steeds niks? Wees dan niet boos of bitter, maar prijs jezelf gelukkig dat je niet bent gaan werken voor een bedrijf dat op deze manier met mensen omgaat. En andersom, die stille sollicitant past bij nader inzien misschien toch niet zo goed bij jouw afdeling.

Gaat het om een collega die je lijkt te negeren? Volg dan hetzelfde advies: blijf kalm. Mensen kunnen te veel op hun bord hebben, overwerkt zijn of gewoon druk. De opkomst van sociale media heeft onterecht de verwachting gecreëerd dat je altijd meteen antwoord moet krijgen. Dus heb geduld.

Krijg je geen respons via email, raadt Fast Company aan, probeer dan een ander medium te gebruiken (of ga even fysiek langs op de afdeling waar de persoon werkt). En probeer in je communicatie beleefd – maar duidelijk – aan te geven dat je een antwoord verwacht binnen een bepaalde termijn.

Word je voor langere tijd door een collega ‘geghost’ dan is het raadzaam om eens met je manager of met HR te gaan praten, om te proberen deze vervelende situatie op te lossen.

Bron: https://www.managementsupport.nl/21280/ghosting-werk-tips

Scroll naar boven