Krapte op de arbeidsmarkt? Investeer in aantrekkelijk werkgeverschap

Niet alleen in Amerika maar ook in Europa worden werkgevers overspoelt met een golf aan vrijwillige ontslagen van medewerkers. Deze golf is beter bekent als The Great Resignation. Het gevolg hiervan is dat werkgevers alles uit de kast halen om nieuwe medewerkers aan te trekken. Wat erin resulteert dat de huidige baas wordt gedumpt voor een aantrekkelijkere werkgever. Hoe voorkom je als werkgever een golf van ontslagen en hoe positioneer je jezelf als een aantrekkelijke werkgever? In deze blog deel ik praktische tips en tricks die je hierbij helpen.

Geschatte leestijd: 3 minuten

1. Investeer in huidig personeel

Veel bedrijven kampen met personeelstekorten. En er wordt daarom alles op alles gezet om nieuw personeel aan te trekken. Maar het is minstens zo belangrijk om te focussen op je huidige personeel. Uit onderzoek blijkt dat momenteel één op de vier Nederlanders met flexibele werktijden zich niet gewaardeerd voelt door hun huidige werkgever. Onderwaardering leidt tot ontevreden medewerkers, wat de kans op verzuim en uitstroom van personeel vergroot. Investeer daarom in je huidige medewerkers. Dit gaat verder dan één keer in gesprek gaan met medewerkers over hoe ze zich voelen of wat er op de werkvloer speelt. Je moet continu op de hoogte zijn hoe het met ze gaat en waar ze mogelijk tegenaan lopen. Alleen zo weet je wat er écht speelt op de werkvloer en kun je hier als werkgever op anticiperen. Luister naar ze, spreek waardering uit en vraag actief om feedback. Zo creëer je een sfeer waarin medewerkers durven aan te geven wat er speelt.

2. Bewaak werk- en privébalans

3. Wees flexibel en proactief

De pandemie heeft voor drie op de tien medewerkers een negatieve invloed gehad op hun geestelijke gezondheid. Inmiddels zijn de meeste maatregelen weer afgeschaft en zijn we terug bij het ‘oude normaal’. Ook dit vraagt om flexibiliteit van je medewerkers. Het is daarom belangrijk om de gezondheid van je werknemers in de gaten te houden. Naast het op tijd af hebben van roosters, kun je ook andere stappen ondernemen om het welzijn van je personeel op peil te houden. Bied langere pauzes aan in piekperioden of geef ze een wat langer vrij als het weer wat rustiger is. Zo voorkom je dat werknemers overspannen raken of zelfs een burn-out krijgen. Vrije tijd is belangrijk voor medewerkers en wordt vaak besteed om te sporten, te werken aan geestelijke gezondheid en te ontspannen. Vermijd dus dat er te veel beslag wordt gelegd op deze kostbare tijd. En als dit toch moet, zorg dan dat je dit op een andere manier compenseert.

Omkijken naar elkaar

De krapte op de arbeidsmarkt zal voorlopig aanhouden. Natuurlijk is het belangrijk om nieuw personeel aan te trekken, maar het behouden van huidig personeel is net zo cruciaal voor het succes van jouw onderneming. Des te belangrijker dus dat jij ervoor zorgt dat je je positioneert als een aantrekkelijke werkgever. Dit begint met tijd en aandacht besteden aan het personeel. Een strategische roosterplanning helpt je hierbij. Zo ben je er namelijk zeker van dat je goed voorbereid bent op onverwachte gebeurtenissen en houd je jouw business ten alle tijden draaiende.

Door: Maarten de Boo, Vice President Al Growth bij Quinyx

Bron: www.managementimpact.nl/artikel/krapte-op-de-arbeidsmarkt-investeer-in-aantrekkelijk-werkgeverschap

Scroll naar boven