• tijdsduur: 1 lesdag en 2 (terugkom) dagdelen
 • klik hier voor de planning
 • tijdstip: 9.30 tot 16.30
 • Klik hier voor de locaties
 • investering: € 1.575 (excl. btw),  incl. studiemateriaal en lunch
 • Aantal deelnemers max. 12 pers.
 • aanmelden

Masterclass (Collectief) Mentaal Verzuim

De sleutel voor een mentaal schone, gezonde en sterke organisatie.

Organisaties en bedrijven kunnen morgen zonder druk, overbelasting, stress en minder kosten meer met hun mensen doen. Daarom willen zij vandaag weten waarom goedwillende mensen zich onbewust - met elkaar - overgeven aan Mentaal Verzuim in het werk. Zulke organisaties willen de zachte krachten kennen die zo’n harde onzichtbare impact hebben op hun potentieel en resultaten. Een nog bij niemand belegd nieuw en spannend werkgebied. Een niemandsland (zie de driehoek in de afbeelding) waarin emoties en gevoel de mate van inzetbereidheid bepalen en – onzichtbaar voor management – de leiding nemen én de cultuur bepalen.

In grote tot zelfs heel kleine organisaties en bedrijven verdwijnt waardevol potentieel, energie en vermogens als mensen – in stilte – het geloof en vertrouwen in de organisatie of elkaar kwijtraken. In 96% van de organisaties en bedrijven werken - voor het management vaak - onzichtbare krachten, lastige mechanismen en vastzittende patronen die goedwillende mensen doen afhaken. Om zichzelf en hun energie te beschermen in mentaal te ongezonde omstandigheden waarin zij geen of te weinig invloed voelen om daar grip op te nemen. Omdat zij zich - met name op de werkvloer - daarin vaak te alleen, te kwetsbaar of te onmachtig in voelen staan.

Dit voor management onzichtbare afhaken, terugtrekken en vermijden op het werk hebben wij Mentaal Verzuim genoemd. Een voor management onzichtbaar en faalkosten bepalend fenomeen en voor medewerkers een zelfbeschermingsmechanisme tegen te groot energieverlies, overbelasting, stress en werkdruk.

De openingsafbeelding maakt het spanningsveld zichtbaar dat iedere leidinggevende kent waar het verschil wordt bepaald tussen wens en realisatie. Iedere dag weer.

Deze Masterclass ontsluit een werkelijkheid die structureel – op weg naar de top – verdampt met grote gevolgen voor de besluiten die daarop genomen worden. Want daarin ontstaat ‘het virus’ dat (Individueel) Mentaal Verzuim doet overslaan naar het collectief waar het in hoofden van mensen en alle facetten van de organisatie kruipt en hen doet afremmen.
Ontdek deze verbazende en kostbare wereld achter Onbenut Vermogen zodat het u kan gaan helpen dat om te buigen naar een toekomst waarin dit onbenutte menselijk kapitaal (Collectief) Mentaal Vermogen wordt.

‘Dit niemandsland’ is de échte wereld en werkelijkheid achter duurzame inzetbaarheid die gezondheid en geld oplevert i.p.v. kost. Door ons gegarandeerd.

De Nederlandse Opleidingsacademie werkt hierbij nauw samen met Hans Visser van United Sense: Het Nederlands en Vlaams Kenniscentrum voor een mentaal schone en sterke organisatie, ontwikkelaar en expert op het gebied van (Collectief) Mentaal Verzuim.

Resultaat  
 • Het kunnen herkennen en erkennen van de echte verborgen werkelijkheid in organisaties en bedrijven en deze met een reorganisatie van denken en doen in een gewenste omslag brengen.
 • Het kunnen en durven benoemen van zover onbewuste, onbenoemde en onbesproken zaken waarmee mensen de mate van hun inzet bepalen.
 • Het kunnen bevrijden van leidinggevenden en medewerkers uit hun onderlinge en gezamenlijke onmacht.
 • Het kunnen realiseren van een dusdanig mentaal schone en sterke organisatie waarin met meer geloof en vertrouwen een nieuwe gezamenlijke toekomst wordt ontsloten.
Doelgroep
 • Directeuren/Eigenaren die meer zicht en grip willen krijgen op de ‘echte werkelijkheid’ en verborgen potentieel in bedrijf
 • Managers die bevrijd willen worden van tijd- en energie rovend gedoe
 • Financiële managers die de bron van verborgen kosten willen ontdekken
 • Leidinggevenden die willen begrijpen waarom ‘hun’ mensen (op het werk zo zijn gaan) doen zoals zij (hen zien) doen
 • HR-professionals die het bestaansrecht van hun vakgebied recht willen en doen, nieuwe content en waarde willen geven
 • Medewerkers die intern hieraan een management-ondersteunende actieve(re) bijdrage willen leveren
Programma

Een inspirerende ontdekkingsreis naar wel aanwezig (en betaalde) maar onbenutte vermogens en mogelijkheden (inzet, productiviteit en kansen).

1. Organisatiecultuur
Dit is in essentie het mentale krachtenveld dat we organisatiecultuur noemen maar eigenlijk een vat vol potentie is waarin het verschil wordt bepaald waar we – met elkaar – morgen zijn als wij daar anders naar durven kijken. Een met gevoeligheden bezaaid spanningsveld waarin en waarmee mensen de mate van hun geloof, vertrouwen en inzetbereidheid bepalen. Als dit als veilig, stimulerend en voedend wordt ervaren, wint en floreert de zaak. Als dit zo niet of te weinig wordt ervaren verliest de zaak en lopen mensen leeg in hun energie én weg van wat gedaan moet worden.

2. (Collectief) Mentaal Verzuim
Dit is het ongewenste resultaat van hoe mensen zichzelf en hun energie beschermen in voor hen mentaal te vervuilde en te ongezonde werkomstandigheden. Alle twee zaken waarin en waartussen allerlei gevoeligheden spelen en waaronder emoties leven en spelen die dát aanraken (benoemen en bespreekbaar maken) te spannend maken om dat alleen aan te gaan. Dus wordt juist dát vermeden. En het is dát vermijden wat maakt dat die twee krachten in onmacht gevangen blijven. Niet beseft wordt dat juist daarmee een ongekend grote hoeveelheid Onbenut Vermogen eveneens onzichtbaar gevangen blijft in onmacht. Of, anders gezegd gevangen blijft in de angst om dat – liefst met elkaar, elkaar versterkend - aan te gaan.

In deze revolutionaire dag van de werkelijkheid wordt bewust, zichtbaar en bespreekbaar gemaakt hoe twee onzichtbare zachte krachten met een harde impact – in stilte - onmachtig, medewerkers tot wanhoop kunnen drijven, bakken met energie kost en de zaak bakken met geld.

Leren dát met elkaar aan te gaan en elkaar daarin te versterken i.p.v. vermijden en verzwakken is de essentie van wat wij ‘het mentaal schoon en sterk maken van de organisatie’ zijn gaan noemen.

Studiewijze

Voorafgaand aan de training vindt een schriftelijke intake plaats. Hierin breng je je persoonlijke leerdoelen in kaart. In deze training ligt de nadruk op het verkrijgen van inzicht in de oorzaken van (Collectief) Mentaal Verzuim (onbenut vermogen) van medewerkers, hoe je dit zou kunnen verminderen en te borgen.

Heb je de gehele training gevolgd, dan ontvang je het deelname-certificaat 'Masterclass (Collectief) Mentaal Verzuim' van de Nederlandse opleidingsacademie.


Borging

Hoe vaak heb je een training gevolgd waarbij je dacht, en nu in de praktijk? Vanuit de Nederlandse Opleidingsacademie vinden we borging een belangrijk onderdeel van de training.

De borging gaan we samen met jou in de praktijk en online organiseren. Dit doen we door afspraken met jou te maken over wat je leerdoelen zijn en komen we na afloop van de training hier periodiek bij jou op terug.Tevens kun je gebruik maken van de kenniscommunity. Op deze manier heb je een vraagbaak wanneer je even vastloopt en daarnaast ook een stok achter de deur.


 

 

 

 

© Copyright Nederlandse opleidingsacademie